Tågsemester

Tagsemester_liggande_ny

Tillsammans med Susanna Elfors, som startat fb-gruppen Tågsemester, arbetar jag med en bok med samma namn. Tanken är att den ska samla omkring 20 inspirerande berättelser om att ta tåget på semestern, inom Sverige, runtom i Europa och ännu längre bort. Boken på bilden är en mockup. Det fina skissomslaget har Eva Lindeberg gjort.

Bok om Alnarp

alnarps fb omslagsbild kopia (1)Intresset för boken Lomma Strandvägen (se nedan) har överträffat alla mina förväntningar och nu (mars 2018) är hela upplagan slutsåld. Det finns uppenbarligen fler än jag som gillar att läsa om lokal historia. Det bådar gott för nästa projekt: en bok om Alnarp. Läs mer på förlagets hemsida www.evawredeforlag.se och på facebooksidan Boken om Alnarp.

 

Tungviktare

IMG_9613 IMG_9615 IMG_9614

Gunnar Wetterberg är grym. Den här boken är 703 sidor lång och väger nästan 1,4 kilo. Och då är det ändå bara mittendelen i trilogin som omfattar hela Skånes historia. Tänk att skriva ett sådant praktverk! Mitt arbete med denna tungviktare bestod i att textredigera med varsam hand – det tog en stor del av hösten 2016. Förlag: Albert Bonnier.

Stockholm Continental

Jernhusen Cover Streckkod 170322 Final_Sida_1

Plötsligt händer det. En bok kommer färdig från tryckeriet efter ett och ett halvt års arbete. Den här handlar om ett nybygge i ett av Stockholms mest centrala kvarter, och ges ut av Max Ström i samarbete med fastighetsbolaget Jernhusen. Texten baseras på intervjuer med alla som varit inblandade i den långa processen bakom huset, samt djupdykningar i arkiv och kommunala handlingar. Jag har skrivit och samtidigt varit projektledare. Fotograferat har Åke E:son Lindman gjort och för formen svarar Mikael Engblom.

Nobelkokbok

img_7974img_7975

Ett projekt med många kockar, bokstavligt och bildligt, har äntligen (november 2016) blivit bok i både svensk och engelsk utgåva. Strax efter releasen blev den utsedd till Årets kokbok alla kategorier 2016 av Måltidsakademin! Min roll handlade, till en början, om att hålla ihop arbetsgruppen, göra research och hjälpa till med recepturval. I ett senare skede blev det ingresskrivande med lite info om varje rätt, samt receptgranskande. Mesta receptjobbet gjorde dock kocken Niclas Wahlström och kulinariska konsulten Kristina Valentin. Enligt Kristina, som arbetat med mat i olika publikationer under mer än 40 år, är detta de mest avancerade recept hon tagit sig an. Karin Bojs och Ebba von Sydow har skrivit inledande texter om Nobels pris och middag. Magnus Skoglöf har fotograferat. Förlag: Max Ström.

Hufvudstaden 100 år

DSC_0008DSC_0010DSC_0011DSC_0013

Mitt mest tidskrävande uppdrag hittills. Fastighetsbolaget Hufvudstadens jubileumsbok är en pampig historia på 300 sidor, med många bilder och ännu fler faktauppgifter. Att göra den krävde insatser av flera människor och mitt jobb var att hålla ihop det hela och se till att tidplanen hölls. Johan Erseus (text), Charlotta Broady (redigering) och Mikael Engblom (form) var de som slet mest och bäst. Max Ström, 2015.

Kokbok/biografi

DSC_0029DSC_0030

I november 2015 kom denna bok av Marianne Leksell, utgiven av Max Ström. Mitt uppdrag var bland annat att hjälpa Marianne att skriva texten om sitt liv i jag-form. Spännande att få lov att få följa med när någon går på upptäcktsfärd i sina egna minnen. Och utmanande att hitta fram till en text som känns personlig på rätt sätt.

Bok om Georg Varhelyi

Jag har skrivit texten till denna bok om arkitekten Georg Varhelyi, baserad på intervjuer med hans fyra nu vuxna barn. Ett udda och spännande uppdrag för mig, som för första gången på länge fick skriva riktigt långt. Bakom bokprojektet står Dennis Hankvist, som gett ut den på egna förlaget Trema. Tycker mycket om hans omslag, som inspirerats av Varhelyis kanske mest kända byggnad, höghuset i Björkhagen. De fina fotografierna i boken är tagna av Victor Johansson. Här följer några uppslag ur boken, som är kaxigt stor och tjock. Heja Dennis för hans mod!

25 kvadrat – nu klar!

Fredag 7 november anländer boken 25 kvadrat till bokhandelsdiskarna – en vecka före utsatt tid! Stolt och glad över att under hård tidspress rott detta projekt i land tillsammans med Mark Isitt och alla medverkande arkitekter.

Obs! Den digitala bilden av omslaget gör inte verkligheten rättvisa – bakom skyddsomslaget (det vita med färgbilder av alla projekt) döljer sig svarta ritningar präglade på den grå pärmen. Det blir en finess man kan uppleva först när man håller boken i handen! Ett verk av duktige formgivaren Patric Leo. Boken ges ut av förlaget Max Ström.