Westmans tyger

img_7785-1

Retroklassikern som kom ut i augusti 2016 fokuserar på Marianne Westman. I den har jag bland annat skrivit om mönstren hon gjorde för syskonen Westmans textilateljé i Falun och om hennes kanske mest älskade servis, Mon Amie.

Fuga i Retro

img_7786-1

I Retro nr 4/2016 skriver jag om glaskonstnären Sven Palmqvist som uppfann en glascentrifug och satte snurr på den vardagsvackra serien Fuga. En snurr som började i Orrefors 1954 och fortgick i 30 år.

Retro nr 6 2015

DSC_0018DSC_0019

Arthur Percy är mest känd för serviserna han gjorde för Gefle. Mindre kända är glasserierna han skapade för Gullaskruf, till exempel Reffla. Ämnet ledde mig och fotografen Peter Andersson till en kvinna i Kinna som hade en fantastisk samling.

Retro Klassiker om leksaker

IMG_5429 2IMG_5432IMG_5433

I specialutgåvan nr 1/2015 fokuserar Retro på leksaker från 50-, 60- och 70-talet. Jag fick efter bästa förmåga sätta mig in i Barbies, Brios och Mickis världar. Dockskåpen tog Magnus Palm hand om. Roligt och svettigt – det finns så många faktauppgifter som ska med, och helst bli rätt.

Lisa Larson-special

Retro breddar (eller snarare fördjupar) sin utgivning och kommer nu med sin första ”Retro Klassiker” – en specialtidning, denna gång om keramikern Lisa Larson. Jag har hjälpt till med allehanda texter, bland annat artikeln om hur LL blev stor i Japan. I juni följs specialaren upp med en app som visar Lisa Larsons alla djurfigurer, tänkt att fungera som guide på sommarens loppisar. Kul med produktutveckling – specialaren har tydligen förhandsbeställts av många prenumeranter, så intresset finns.