Tågsemester

Tagsemester_liggande_ny

Tillsammans med Susanna Elfors, som startat fb-gruppen Tågsemester, arbetar jag med en bok med samma namn. Tanken är att den ska samla omkring 20 inspirerande berättelser om att ta tåget på semestern, inom Sverige, runtom i Europa och ännu längre bort. Boken på bilden är en mockup. Det fina skissomslaget har Eva Lindeberg gjort.

Bok om Alnarp

alnarps fb omslagsbild kopia (1)Intresset för boken Lomma Strandvägen (se nedan) har överträffat alla mina förväntningar och nu (mars 2018) är hela upplagan slutsåld. Det finns uppenbarligen fler än jag som gillar att läsa om lokal historia. Det bådar gott för nästa projekt: en bok om Alnarp. Läs mer på förlagets hemsida www.evawredeforlag.se och på facebooksidan Boken om Alnarp.

 

Tungviktare

IMG_9613 IMG_9615 IMG_9614

Gunnar Wetterberg är grym. Den här boken är 703 sidor lång och väger nästan 1,4 kilo. Och då är det ändå bara mittendelen i trilogin som omfattar hela Skånes historia. Tänk att skriva ett sådant praktverk! Mitt arbete med denna tungviktare bestod i att textredigera med varsam hand – det tog en stor del av hösten 2016. Förlag: Albert Bonnier.

Stockholm Continental

Jernhusen Cover Streckkod 170322 Final_Sida_1

Plötsligt händer det. En bok kommer färdig från tryckeriet efter ett och ett halvt års arbete. Den här handlar om ett nybygge i ett av Stockholms mest centrala kvarter, och ges ut av Max Ström i samarbete med fastighetsbolaget Jernhusen. Texten baseras på intervjuer med alla som varit inblandade i den långa processen bakom huset, samt djupdykningar i arkiv och kommunala handlingar. Jag har skrivit och samtidigt varit projektledare. Fotograferat har Åke E:son Lindman gjort och för formen svarar Mikael Engblom.

Nobelkokbok

img_7974img_7975

Ett projekt med många kockar, bokstavligt och bildligt, har äntligen (november 2016) blivit bok i både svensk och engelsk utgåva. Strax efter releasen blev den utsedd till Årets kokbok alla kategorier 2016 av Måltidsakademin! Min roll handlade, till en början, om att hålla ihop arbetsgruppen, göra research och hjälpa till med recepturval. I ett senare skede blev det ingresskrivande med lite info om varje rätt, samt receptgranskande. Mesta receptjobbet gjorde dock kocken Niclas Wahlström och kulinariska konsulten Kristina Valentin. Enligt Kristina, som arbetat med mat i olika publikationer under mer än 40 år, är detta de mest avancerade recept hon tagit sig an. Karin Bojs och Ebba von Sydow har skrivit inledande texter om Nobels pris och middag. Magnus Skoglöf har fotograferat. Förlag: Max Ström.

Utställning med träfigurer

gubbeposter1 dsc_0083

dsc_0095 dsc_0104

Vid sidan om diverse uppdrag arbetar jag sedan hösten 2015 med en lokalhistorisk bok om Strandvägen i Lomma. När jag intervjuade 95-åriga Elsie Svensson råkade jag få se en skatt, nedpackad i lådor i en garderob. Det var en samling träfigurer som Elsies man, som dog 2004, hade täljt och målat. Nu har jag och Hedvig Wrede sett till att samlingen med omkring hundra figurer för första gången kommer att visas offentligt.